Drágakövek

Drágakövek

Magyarországon alapvetően két hagyomány él az eljegyzéssel kapcsolatban. Az egyik szerint a lány kezét köves eljegyzési gyűrűvel kérik meg, majd a pár tagjai házasságkötéskor húzzák fel egymás ujjára a karikagyűrűt.

A köves eljegyzési gyűrű nem feltétlenül gyémánttal díszített, a központi drágakő lehet más is, ám a legelterjedtebb és legelegánsabb mégis a gyémánt. A másik esetben már lánykérés után karikagyűrű kerül a házasulandók ujjára, amelyet az esküvőig a bal kezükön hordanak eljegyzési gyűrűként, majd a szertartás alatt jobb kezükre húzva jegygyűrű válik belőle. Az utóbbi esetben szokás a kísérőgyűrű ajándékozása. A kísérőgyűrű szintén köves ékszer.

Ma már jóval elterjedtebb a drágakővel kirakott karikagyűrű is, mint néhány évtizeddel korábban. Ilyenkor a gyűrűpár női tagját díszítik kövekkel. Leggyakrabban átlátszó kövek kerülnek a karikagyűrű foglalatába, például cirkon vagy gyémánt. Ezek visszafogottságuknak, tisztaságuknak és szemet gyönyörködtető metszésüknek köszönhetik a szépségüket. Nem szokás – és nem is érdemes – színes drágakövet választani a karikagyűrűbe, hiszen ezt az ékszert életed minden napján hordani fogod, ezért fontos, hogy a drágakő mindenhez passzoljon.

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.